Site Overlay

About

Fotograaf Andrew George (1975) was als kind al gefascineerd door fotografie van zijn vader, maar gaf pas uiting aan zijn talent toen hij een volwassen man was: als twintiger op reis werd hij gegrepen door de schittering van de natuur en landschappen waar hij als kind ook graag verbleef. Gedreven door de behoefte om dit alles vast te leggen maakte hij zichzelf alle technische kennis eigen en ontwikkelde zich tot een veelzijdig fotograaf. 


Dat gaf hem tevens de creatieve vrijheid om een eigen signatuur te ontdekken. Deze kenmerkt zich door een verstilling van het moment en leidt regelmatig tot bijna surrealistische fotografie van landschappen, mens en dier. Daarnaast weet hij natuurlijke lijnen en vormen te verweven tot een ingenieus lijnenspel dat een weergaloze indruk achterlaat. Deze gave werd onderkend door experts van National Geographic die zijn werk waardeerden en publiceerden. Inmiddels exposeert Andrew bij verschillende galeries en ontvangt hij regelmatig nominaties en prijzen voor zijn verhaal in beeld. Omdat hij er tegelijkertijd plezier aan beleeft anderen te inspireren, organiseert hij ook kleinschalige fotografie workshops in binnen- en buitenland. 

Het onzichtbare zichtbaar maken waardoor alles wat op het eerste oog vanzelfsprekend lijkt, uitzonderlijk wordt. Dat is het verhaal achter het creatieve werk van Andrew George. Door zichzelf op subtiele wijze onzichtbaar te maken is Andrew in staat de natuur, dieren en mensen ongerept te laten en aan ons te presenteren in hun puurste vorm. Daarmee toont hij tevens de kwetsbaarheid van onze wereld die volgens hem onvoorwaardelijke zorg en aandacht verdient. 

Met zijn fotografie van landschappen en alles wat leeft, geeft Andrew op eigen wijze uiting aan zijn bezorgdheid over de onachtzaamheid waarmee de natuur soms wordt geconfronteerd. Hij vraagt in zijn werk aandacht voor alles wat we ‘zomaar voor lief nemen’ en stelt het alledaagse in een uitzonderlijk daglicht. Op die manier wil Andrew iets terugdoen voor de aarde waarop wij mogen zijn. Een plek die hij koestert, want middenin de natuur voelt Andrew dat hij voluit leeft. Onvoorwaardelijk zonder oordeel, net zoals de natuurlijke elementen die een hoofdrol spelen in zijn fotografie. 

Daarin is een hoofdrol weggelegd voor de grillige landschappen van o.a. IJsland, Finland (Lapland) en Madeira (Portugal), voor Andrew het toonbeeld van de oerkracht die de aarde voortbrengt. Die rol wordt eveneens vervuld door de natuurbeelden van het Nederlandse landschap al dan niet begeleid door de soms verrassende zichtbaarheid van mens of dier. Andrew laat zich in opperste concentratie meeslepen door deze betekenisvolle taferelen. En soms lijkt het wel alsof hij gevangen is in de scenes die hij verbeeldt, maar altijd vrijwillig en onvoorwaardelijk, want aan dit alles komt geen regisseur van pas. Alles is wat het lijkt, al ziet degene die langer kijkt een oprecht verhaal dat Andrew in beelden vertelt. Omdat hij ons iets zeggen wil; dat iedereen bijzonder is door de meest authentieke vorm van onszelf te zijn.  

Tekst door: Didie Schackman


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up